Bergkerk Deventer

De St. Nicolaaskerk – beter bekend als de Bergkerk – is al bijna acht eeuwen een karakteristiek onderdeel van het silhouet van Deventer. De bijnaam is te danken aan de ligging op een hoge rivierduin aan de zuidoostkant van de oude stadskern.

De kerk werd op initiatief van de Norbertijnen van het Duitse klooster Varlar bij Coesfeld gebouwd, in de jaren 1198 – 1209 gebouwd. Bij de plechtige inwijding in 1206, door een bisschop uit de Letse stad Riga, werd de kerk gewijd aan St. Nicolaas: de schutspatroon van kooplieden en schippers, van wie velen zich in het Bergkwartier vestigden.


Toen en nu

In de 15e eeuw onderging de Bergkerk – een romaanse kruisbasiliek – diverse verbouwingen waardoor deze een laatgotisch karakter kreeg. In 1580 kwam de kerk in handen van de protestanten. Hierna werd het interieur ontdaan van katholieke kenmerken, hoewel de kerk een echte beeldenstorm bespaard is gebleven. De wand- en gewelfschilderingen verdwenen onder een laag witkalk. Tijdens een ingrijpende restauratie werden deze weer blootgelegd en gerestaureerd. De schilderingen op de oostwand van het Oude Romaanse dwarsschip stammen uit de vroege 13e eeuw. Het huidige orgel werd in de jaren 1841-1843 gebouwd door de Deventenaar Johann Heinrich Holtgräve.

Bijzondere elementen

In de Bergkerk bevinden zich enkele, voor Noord-Nederland unieke, fresco’s uit de vroege 13e eeuw. Ze werden ontdekt bij de restauratie in 1915. Daarnaast telt de Bergkerk diverse oude grafstenen. Ze liggen veelal niet meer op hun oorspronkelijke plaats. Bij verbouwingen en het aanleggen van vloerverwarming zijn sommige stenen bovendien beschadigd en gebroken. Noemenswaardig zijn de zerken van Henric van Marckel, burgemeester van Deventer en van D.A. Röell, hoogleraar Deventer Atheneum.

In 1967 verloor de kerk haar religieuze functie. Na een grondige restauratie wordt de Bergkerk nu gebruikt voor exposities, bijeenkomsten en concerten. De Bergkerk is open van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Voor concerten en andere culturele activiteiten is de kerk extra (veelal ook in de avonduren) open.

Perfect en uniek decor

De Bergkerk was in de afgelopen jaren onder meer podium voor:
 
–       De internationaal opzienbare expositie over Roofkunst in 2017
–       De coronaproof-editie van het Grootste Kennisfestival in 2020
–       De jaarlijkse Matthäus Passion in kruisopstelling
–       De antiquarische boekenbeurs Boeken in de Bergkerk, onderdeel van het Dickens Festijn
–       Theatervoorstellingen tijdens festival Deventer Op Stelten
–       Expositie van modeontwerpster Iris van Herpen
–       Expositie van kunstschilder Sierk Schröder
–       De tweewekelijkse zaterdagmiddagconcerten

Bezoekersinformatie

De Bergkerk
Bergkerkplein 1
7411 EN Deventer

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. De Bergkerk is rolstoeltoegankelijk. Er is een invalidentoilet aanwezig.

Verhuur

Het is mogelijk de Bergkerk te huren voor evenementen. De Bergkerk is één van de grootste overdekte ruimtes in de binnenstad van Deventer. Ook al stamt de kerk uit de 16e eeuw, het gebouw is voorzien van alle moderne voorzieningen. Om de kerk optimaal tot zijn recht te laten komen, dienen de verhuuractiviteiten wel in het verlengde van de kerkelijke  uitstralingte liggen. Denk aan: concerten, exposities, conferenties, lezingen en diploma-uitreikingen, maar vele andere activiteiten zijn ook mogelijk.

Als huurder geniet u niet alleen van een unieke ambiance, maar draagt ook u bij aan de instandhouding van uniek erfgoed. Voor informatie over verhuur en reserveringen neem contact met ons op via onderstaand formulier.

bbb

Contact

Heb je vragen over het huren van de Bergkerk voor je evenement stuur dan gerust een mailtje naar bergkerk@eventsdeventer.nl of bezoek de website van de Bergkerk: bergkerkdeventer.nl