DE RUIMTE

Het residentie project voor cultuurmakers uit Deventer en omgeving

Van eind augustus t/m eind november werken en verblijven een aantal makers van verschillende disciplines op een zichtbare plek in de stad. De residentie is bedoeld om tot nieuw werk te komen, het te presenteren en zo zichtbaar te zijn voor het publiek. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het feit dat de deuren ‘open staan’, wat betekent dat de residerende makers zich openstellen voor de connectie met gericht publiek én voorbijgangers. Elke residentieperiode wordt afgesloten met een open presentatie van het ontstane werk.

De residenties worden gecureerd door cultuurorganisaties uit Deventer. Kunstenlab, De Perifeer, dEVENTer, Productiehuis BRUT, Burgerweeshuis, Bibliotheek Deventer, Deventer Verhaal, Schouwburg en MIMIK dragen zorg voor de keuze van een maker, zijn betrokken bij de inhoudelijke vormgeving van de residentie en dragen bij aan de zichtbaarheid ervan.

Project de Ruimte wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer in  samenwerking met Kunstenlab, Evenementenbureau dEVENTer en BRUT.

DE MAKERS

De makers resideren binnen ongeveer een week op een zichtbare plek in de stad. Wil je met de makers kennis maken? Kom langs en laat je meenemen in hun werkproces. Aan het eind van elke residentie vindt een eindpresentatie plaats. Voor meer informatie over het datum , tijd en locatie zie maker.

BART KOLDEWEE

22 augustus – 4 september 2022
Bergkerk, Deventer

Presentatie op 4/9/22 om 13.00 uur @ Bergkerk, Deventer

Het werk van Bart Koldewee bestaat uit schilderijen en muurschilderingen waarin de focus ligt op compositie, orde en evenwicht. Door voortdurend op zoek te zijn naar nieuwe vormen en variaties ontstaat er een eindeloos spectrum aan mogelijkheden. In de recente werken speelt ook de vorm van het doek mee. Door positieve en negatieve ruimte te gebruiken komt het werk nog meer tot de essentie. Het blijft een spannend spel waarin een evenwicht wordt gezocht tussen nieuwe vormentaal en technische mogelijkheden. Voor De Ruimte gaat Bart Koldewee een nieuw groot werk op locatie maken dat tussen een object, een muurschildering en een groot schilderij in zit wat specifiek voor De Ruimte is gemaakt.

Gecureerd door: Kunstenlab

JOHANNEKE TER STEGE

18 – 24 september 2022
Grote Overstraat 56, Deventer

Presentatie op 10/11/22 om 20.00 uur @ Bibliotheek Deventer

Johanneke ter Stege (Enschede, 1990) is een veelzijdig artiest. De ontwapenende singersongwriter en voormalig stadsdichter van Deventer laat taal, beeld en muziek versmelten om te tonen en bevragen wat het leven magisch maakt.
In 2017 en 2018 maakte zij een reis door Japan, die leidde tot haar debuutvoorstelling Muntjes duiken tussen haaien. Dit is tevens de titel van haar debuutbundel. Tegenwoordig zoekt ze het dichter bij huis, waar ze de wondere wereld van live electronica ontdekt met muzikant Yonga Sun, en waar ze zich bezighoudt met analoge fotografie. Regelmatig geeft Johanneke songwriting- en poëzielessen aan kinderen en
volwassenen. Onverwachte ontmoetingen vormen niet zelden de basis voor een lied, een verhaal of een gedicht; inspiratie ligt altijd op de loer.
Het is dan ook niet toevallig dat ze er voor haar residentie bij De Ruimte voor heeft gekozen, de gesprekken met toevallige passanten als uitgangspunt te nemen voor liedjes, gedichten en analoge portretten.

Gecureerd door: Bibliotheek Deventer

MARJOLIJN KROON & RAAKVLAK

30 september – 6 oktober 2022
Grote Overstraat 56, Deventer

Presentatie op 6/10/22 om 20.00 uur @ Grote Overstraat 56

RAAKVLAK maakt performance art op locatie. Het interdisciplinaire collectief rondom beeldend kunstenaar en (mode)ontwerper Marjolijn Kroon versmelt beeldende kunst, performance art en muziek tot één geheel. De basis van RAAKVLAK is de bewegende sculptuur van Marjolijn waarmee ter plekke wordt ingespeeld op de omgeving en op de locatie. Door met vorm en geluid te experimenteren word je meegetrokken in een abstracte wereld. We zijn nieuwsgierig in hoeverre je de drang naar duidelijkheid in een verhaal los kan laten. Kan je gewoon genieten van wat je ziet? Wegdromen? Beleven? Voelen?  Fantaseren?  Voor De Ruimte gaat Marjolijn experimenteren met het sculptuur. Het ter plekke uitbreiden, herschikken en laten groeien. Door deze week heen haken de andere leden van het collectief aan, om samen de te experimenteren en te ontwikkelen.

Uit deze residentie vloeit een voorstelling voort die je live kunt beleven op donderdag 6 oktober.  

Collectief Raakvlak bestaat naast Marjolijn Kroon uit:
Elena Iachininoto (IT 1993) – choreograaf en danser
Jurgen Houwers (NL 1993) – violist
Dirk Overbeek (NL 1998) – accordeonist
Kirsten Koch (NL1996) – pianist

Gecureerd door: dEVENTer

LAURA STAM &
MARCO BONISIMO

16 – 22 oktober 2022
Grote Overstraat 56, Deventer

Presentatie in de lente van 2023

Wij zijn Marco Bonisimo en Laura Stam, theatermakers in de openbare ruimte. Al jaren spelen wij -los van elkaar- onze voorstellingen op straattheater festivals in binnen en buitenland. Ons werk is vaak grappig voor jong en oud. De Ruimte is ons eerste project samen en presenteren wij onder de naam SUPER BAMMER.
Wij vinden het bijzonder dat dit project wil laten zien hoe kunstenaars hun werk maken. Vooral omdat we denken dat maar weinig mensen weten hoe een straattheater voorstelling gemaakt wordt.
Hoewel ieder maakproces uniek is, is het wezenlijk anders dan bij regulier theater. We willen het publiek laten zien hoe we werken en óók betrekken bij het maakproces. Dat het publiek betrokken wordt is voor ons uniek en ook spannend. Wij hebben hoge verwachtingen  van deze ontmoetingen.
Ons doel deze week in ‘De Ruimte’ aan de Grote Overstraat 56, is om in grote lijnen onze nieuwe straat theater voorstelling te maken, die wij in de lente van 2023 presenteren.
Check @deruimtedeventer op Instagram of de etalage van de winkel voor ons dagelijks programma.

Gecureerd door: dEVENTer

LOTTE PEN

7 – 13 oktober 2022
Grote Overstraat 56, Deventer

Presentatie op 13/10/22 om 20.00 uur @ Grote Overstraat 56

Lotte Pen is geschoold als klassiek saxofonist. Ze was te horen in concertzalen van Tokio tot New York, tot ze besloot het roer radicaal om te gooien. Tegenwoordig schrijft ze haar eigen muziek, met invloeden uit pop, neoclassical en filmmuziek. Op Spotify trekt haar muziek wereldwijd tienduizenden luisteraars per maand.

Tijdens haar residentie werkt ze als saxofonist en componist aan nieuw werk voor een kerst EP geïnspireerd op het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach. Als maker zal ze onderzoek doen naar de wortels en identiteit van Deventenaren. Als laatste deelt ze de Muziekwandeling Pelgrim.

Een prachtige tocht, met muziek dicht op je oren en dicht op je hart. Een zachte koptelefoon over je oren en een gids voor je uit. Speciaal voor deze wandeling componeerde saxofonist Lotte Pen elektronische neo-klassieke songs die met je fantasie (letterlijk) op de loop gaat. Deze bijzondere wandeling leidt je door de mooiste plekken van Deventer. “Een massage voor de zintuigen,” belooft Lotte Pen.

Gecureerd door: MIMIK

VERA BON

25 – 31 oktober 2022
Grote Overstraat 56, Deventer

Presentatie op 29/10/22 @ Grote Overstraat 56

VERA BON – Nederlandstalige synthpop
Vera Bon is muzikaal maker en performer. Met haar stem en muziek als startpunt werkt Vera aan multidisciplinaire producties. Momenteel zet ze in samenwerking met producer Timon Massop de laatste hand aan haar EP Zweven die in maart 2023 uitkomt. In maart van dit jaar verscheen al een eerste single getiteld Jonge Honden. Als maker is Vera verbonden aan de Zwolse Theaters waar ze het afgelopen jaar werkte aan de ontwikkeling van een nieuwe, elektronische sound en live show.
Naast eigen werk maakt Vera ook werk in opdracht en in samenwerking met andere makers. Samen met fotograaf en documentaire maker Isabelle Renate la Poutré maakte ze de spoken word video Alles wat je niet ziet (in opdracht van Erfgoedfestival) en de doorlopende expositie Offline Instagram (Oerol 2022). Vera stond het afgelopen jaar o.a. op Bevrijdingsfestival Overijssel, Booster en Oerol.

3voor12: ” Vera Bon werkte de afgelopen tijd aan een elektronische sound [..] Haar geluid was vernieuwend, spannend en maakte nieuwsgierig naar meer. ”

Gecureerd door: Burgerweeshuis

JEFFREY KLEINE KOERKAMP

3 – 9 november 2022
Grote Overstraat 56, Deventer

Presentatie op 11/11/22 om 20.00 uur @ Deventer Schouwburg

Jeffrey Kleine Koerkamp, 27 jaar en woonachtig in Deventer, is cabaretier, presentator & entertainer pur sang. Zijn veelzijdigheid en aanpassingsvermogen zorgen ervoor dat hij in ieder optreden het beste in zichzelf naar boven haalt. Van hilarische anekdotes en boeiende gedichten tot absurde dans en liedjes in streekdialect. Jeffrey weet het publiek van het begin tot einde boeien. 

Jeffrey gaat in de projectweek van ‘De ruimte’ iedere ochtend een nieuwe uitdaging aan. Onder druk komen bij hem altijd de mooiste ideeën naar boven en dat komt goed van pas in het idee wat hij heeft aangeleverd. Zijn inspiratiebron is Jeroen van Merwijk, wie één jaar lang, iedere dag, een nieuwe songtekst heeft geschreven. Jeffrey wil dezelfde uitdaging aangaan en gaat zelfs nog een stapje verder. In de week van 3 t/m 9 november schrijft hij iedere ochtend een songtekst welke is ontstaan uit artikelen in de Deventer Stentor. Daarnaast wordt iedere middag een muzikant uitgenodigd om er samen een lied van te maken’. Iedere dag een nieuw lied en dat een week lang. Actueler ga je het niet zien! Benieuwd naar zijn werkwijze of het volledige eindresultaat? Kom dan gezellig langs in ‘De Ruimte’ aan de Grote Overstraat 56 en bespreek samen het nieuws onder het genot van een kopje koffie of kom op vrijdag 11 november naar de Deventer Schouwburg voor de eindpresentatie.

Gecureerd door: Deventer Schouwburg

JEROEN DIEPENMAAT

12 – 18 november 2022
Grote Overstraat 56, Deventer

Presentatie op 18/11/22 om 20.00 uur @ Grote Overstraat 56

Jeroen Diepenmaat is een beeldend kunstenaar met een grote voorliefde voor geluid. In zijn werk, bestaande uit tekeningen, installaties, beelden, performances en optredens onderzoekt hij de scheidslijnen tussen beeld en geluid en het overgangsgebied van de één naar de ander. 

Tijdens wandelingen en fietstochten verzamelt Jeroen stukken plastic, hij fotografeert ze op de vindplaats en maakt geluidsopnames van de plek. Deze stukken plastic gaan mee naar de werkruimte. De geluidsopnames worden daar via een zelfgebouwde vinylrecorder in het plastic gesneden. Het plastic vervormd daarmee tot geluidsdrager, voorzien van meerdere betekenissen, Artefact, geluidsdrager, document, residu. 
In De Ruimte werkt Jeroen Diepenmaat aan een verdere uitwerking van de vinylrecorder, alsmede aan nieuwe opnames en gesneden materiaal. 

Gecureerd door: De Perifeer

MAAIKE FOLMER

21 – 27 november 2022
Grote Overstraat 56, Deventer

Presentatie op 27/11/22 om 13.00 uur @ Grote Overstraat 56

Na de academie maakte Maaike Folmer beeldend werk (vaak schilderijen) op groot formaat. Het werk riept een sterke associatie op met oud propagandistisch werk van de grote dictaturen, maar ook met hedendaagse reclame-uitingen. Haar liefde voor complexere samengestelde beelden kan ze op dit moment kwijt in digitale cut-and-paste technieken, oftewel de digitale collage. Tijdens haar reizen is ze gefascineerd geraakt door hoe de mens zich verhoudt tot zijn omgeving. Rijkdom, regels en een schonere omgeving in de eerste wereld en armoede, corruptie en vervuiling aan de andere kant van de planeet. Haar collages bestaan vaak uit ruwe en wilde industriële beelden die door de zorgvuldige compositie een verstild en geordend beeld vormen.

Gecureerd door: Deventer Verhaal

TIMON MASSOP

28 november – 4 december 2022
Grote Overstraat 56, Deventer

Timon Massop is muziekproducer. Na jarenlang vooral live te hebben gespeeld heeft hij zijn focus verlegd van het uitvoeren naar het creëren van muziek in de studio. Naast zijn eigen werk produceert hij ook de muziek voor artiesten als MINKA en Vera Bon en werkt hij in opdracht van BMG. Timon put zijn inspiratie uit oude games, bands en films. Dit vertaald zich in brute fuzz gitaren en vliegende synths. Tijdens zijn residentie zal hij het anders aan gaan pakken. Geen pompende beats en catchy synth hooks, maar een compositie zonder popstructuur. Mozart als inspiratie, in plaats van Donkey Kong. 

Gecureerd door: BRUT

ToegangGratis
Locaties
Grote Overstraat 56,
Bergkerk, Bibliotheek etc. (meer informatie per maker)
Deel dit project: